top of page

MISSZIÓNK és CÉLJAINK

avagy mit képvisel a Z2, kik vagyunk mi, és mit jelent számunkra a funkcionális edzés, amiről olyan sokat hallani manapság...

Kedves Sportolónk, leendő Sportolónk!

Szeretnénk veled megosztani néhány gondolatot magunkról, hogy Te is tudd, hova érkezel, amikor belépsz a Z2 Cross Gym ajtaján.

Termünk egy funkcionális sportközpont, ami első ránézésre talán abban nyilvánul meg leginkább, hogy nem találsz nálunk kondigépeket. Na de akkor mi is vár majd rád? Sajnos napjainkban, a "funkcionális edzés" kifejezés nagyon felkapott lett, előszeretettel használja a legtöbb edző.

Ez nem is csoda, épp úgy, mint bármely szolgáltatás vagy termék esetében is, ha valami sikeres és működik, akkor azt próbálják utánozni és másolni, több - kevesebb sikerrel. Nincs ez máshogy a fitnesziparban sem. Azzal párhuzamban, hogy a mozgás fontossága egyre nagyobb figyelmet kap, folyamatosan jelennek meg a piacon zsírégető csodagépek, "funkcionális" eszközök és edzés lehetőségek. Ez pedig egyenes úton vezetett odáig, hogy a "szakma" rettentően felhígult, olyanok is képviselik, akiknek nem kellene, és kezdőként nehéz dolgod van, ha szeretnél eligazodni ebben a rengetegben.

2015-ben, mikor megnyitottuk a termünket, amolyan fogadalmat tettünk, hogy a minőségben nem kötünk kompromisszumot. Folyamatosan tanulunk a szakmai elittől, és kizárólag olyan edzők kerülnek a Team Z2-be, akik ugyanezt képviselik.

Azt tapasztaljuk, hogy ez nagyon kevés helyen működik így, a sportolókat egyből a mély vízbe dobják, és pont az alapokat felejtik el megtanítani, magát a helyes mozgást.

De akkor mi is az a funkcionális edzés valójában?

Nos, ez egy életre szóló módszer, mert az a célja, hogy hosszú távon biztosítsa a testünk magas szintű működését.

Ugyanakkor sokan ezt a saját testsúlyos edzéssel, sokan a köredzéssel, vagy egy adott eszközzel végzett edzéssel azonosítják.

A funkcionális edzés nem izmokban, hanem mozdulatokban gondolkodik, így leginkább a gépekkel végzett izolált edzéssel lehet szembe állítani.. Elsődleges célja, hogy a vázizom rendszert visszaállítsa az eredeti működésébe, mely az alapját képezi majd az egészségünk hosszú távú megőrzésének, a hatékony és biztonságos edzéseknek. Az lenne a cél, hogy testünk jól funkcionáljon.

Nagyon fontosnak tartjuk kiemelni, hogy egy-egy gyakorlat legyen mindig kihívást jelentő, de ne bonyolult! A funkcionális tréningnek minden esetben a minőségről, és nem a mennyiségről kell szólnia. Éppen ezért kijelenthetjük, hogy leginkább edző függvénye a megvalósítás.. Attól mert esetleg egy köredzésnek hívott órán vesz részt valaki, még nem biztos, hogy biomechanikailag helyesen végzi az adott gyakorlatokat. Meggyőződésünk, hogy a tudatlanság sok esetben boldoggá tehet valakit, a tudás viszont felelősséggel jár! Mindenkit, aki részt vesz az óráinkon, kötelességünknek tartjuk, hogy a legjobb tudásunk szerint tanítsunk, és megértessük vele, hogy ez valójában éppen érte van.

Összességében elmondható, hogy a funkcionális edzést a következők jellemzik: integrált; 3 dimenziós; mozdulatokban gondolkodik, nem izmokban; preventív; eszköztől független; választ ad az ülő életmódból adódó problémákra; a mozgáshatékonyságot és az izom-ideg kapcsolatot fejleszti.

Akkor mit kell most tennem?

Van egy mottónk, ami valahogy így szól: „Mindenki szeretne szebbet, jobbat, egészségesebbet, mégis nehezen tesszük meg az első lépést, nehezen lépünk ki a komfortzónánkból. Kezdd velünk a változást!” Elég közhelyes, szó se róla, de úgy gondoljuk, hogy ez tényleg így van. Nem tudjuk, hogy miért, talán emberi lényünkből adódóan. Mindenkinél más a prioritás, persze, más az idő- és a költségkeret is. De tényleg ennyi elég lenne ahhoz, hogy ne cselekedjünk, amikor tudjuk, hogy kellene?

 

Hányszor tetted fel a kérdést, hogy mi lett volna, ha…?

Hányszor ígérted meg magadnak, hogy változtatsz valamin?

Hányszor érezted, hogy többre is képes lettél volna?

...és itt nem arról van szó, hogy soha nem lehetünk elégedettek önmagunkkal. Sőt! Ez egy nagyon fontos tényező! Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a céljaidig vezető úton a lehető legtöbbször érezz elégedettséget és mindennapi sikerélményeket.

 

Amikor megálmodtuk a Z2-t, azt szerettük volna, hogy ez legyen a mozgatórugója. Egy hely, ami több annál, mint hogy elugrasz edzeni és kipipálod a napi kalória égetést. Egy hely, ahol minden nap sikerélménnyel leszel gazdagabb. Egy hely, ahol megmutatjuk és megtanítjuk, mire is képes a tested. Egy hely ahol rávezetünk az életen át tartó mozgás szeretetére és fontosságára.

 

Egyik kedvenc idézetünk Szókratésztól, amit szeretnénk zárásként megosztani veletek:

„Az embernek nincs joga a fizikai edzés terén amatőrnek lennie. Vétek anélkül megöregedni, hogy látta volna azt a szépséget és erőt, amire a teste képes.”

Számos kezdő csoportunkat is azért vezettük be, hogy hozzánk bárki eljöhessen, függetlenül attól, hogy mennyi idős, és mikor sportolt utoljára.

Tedd meg Te is magadért, amit tudsz, gyere el hozzánk, kérj tőlünk útmutatást és legyél a legjobb önmagad!

bottom of page